Steen 17-1 laatste bekerwedstrijd en plezier.

Steen JO17-1

3 - 0

ST IJzendijke/Oostburg JO17-1

Competitie

Groep 5 36

Datum

12 september 2020 14:30

Accommodatie

Sportpark De Kievit
Winde 1 B
5667AX
GELDROP
tel. 040-2855822

Voetbal is voor trainer en spelers meer dan tegen een balletje trappen. Zo zit er een hele gedachtegang achter. Jeugd voetbal is voor de KNVB een middel om opgeleid te worden om senioren voetbal te kunnen spelen. Elke jaargang heeft zo zijn doelstelling. Voor JO 17 is dit spelen als een team aansluitend hierop is winnen als een team. Wij doen beiden, nu al. Anderzijds is spelen in een voetbal team een voorbereiding op je maatschappelijk leven later, goed kunnen functioneren in je werkzaam leven bij een werkgever, of misschien wel een eigen bedrijf leiden. Je dient hier als trainer van bewust te zijn. Gelukkig heb ik eindelijk een collega trainer ontmoet die dit begrijpt.

Kasper leidde de warming up, Door ervaring zie je als trainer al hoe je de wedstrijd ingaat. Kasper dit was zeer goed! Tijdens de wedstrijd bespreking sprak Peter over plezier hebben. Met plezier voetballen, genieten van het maken van doelpunten, het spelen van een goed opgebouwde aanval, genieten van een balverovering, strakke passing en ga zo maar door. Maar na de wedstrijd is plezier ook belangrijk, het meeste plezier na de wedstrijd heb je maar door een ding, door te winnen.

Vandaag de ultieme testwedstrijd, hoe spelen wij tegen een competitie genoot. Misschien herinneren jullie nog een van de eerste trainingen waarin ik sprak over conditioneel en handeling snelheid hoog.  Gisteren was een wedstrijd om te kijken waar wij staan. Als team, maar ook als onderdeel van het team, de trainers. Uiteindelijk zijn Peter en ik twee mensen die elkaar niet kennen. Nu wel, voetbal inhoudelijk op een lijn. Duidelijke werk afspraken gemaakt, wie doet wat. Wie heeft welke verantwoording. 

De wedstrijd zelf. Ook vandaag kregen wij hulp van JO 17-2, keeper Jaro en aanvoerder Delano. Wij begonnen aftastend, wat voor ploeg is IJzendijke/Oostburg. Hoe spelen zij? In dit geval vrij voorspelbaar 1-4-3-3 punt naar achteren, volgens het opleidingsboek van de KNVB. Ik dacht gelijk, kat in het bakkie. Tactisch dus voorspelbaar. Nu word het moeilijk schrijven. Met hoeveel linies speelde IJzendijke? Je zal zeggen 3, verdediging, middenveld en aanval. Maar zo werkt het niet. Een linie wilt zeggen hoe je positioneel staat. Dus bij ons is de linieverdeling als volgt. Jort en Mathijn is een linie, Ryan, Kasper en Thomas H is een linie, Thomas P en Pieter vormen een linie, Emre is een linie, Raf en Jeroen vormen een linie. Wij spelen dus met vijf linies. IJzendijke speelde met 4 linies, Wij hadden dus automatisch minimaal 1 man tussen hun linies over. Jammer genoeg maakten wij daar te weinig gebruik van in de 1e helft. Daarnaast, nu kijkend, naar de individuele klasse van de aanvallers van IJzendijke, of te wel, hoe gevaarlijk zijn deze spelers op de counter. Counter? Ja, als je dominant voetbal wil spelen, zoals wij willen en doen, dan rest voor de tegenstander alleen de counter spelen over. Dus, is snelheid, lees loopvermogen, en snelheid van balbehandeling een must De trainingen staan al vanaf het begin afgestemd op deze thema’s. Duidelijk is te zien dat dit vruchten begint af te werpen. De rustpauze is en was zeer bepalend voor de rest van komend seizoen. Hier is inhoudelijk goed gesproken door Peter.

In de 2e helft gingen wij zeer goed van start. De ruimtes werden goed benut. Basis formatie positioneel en basis wijze van spelen is gevonden. Maar ook steeds meer maken wij gebruik van onze individuele sterktes. Peter sprak hierover, sterke punten versterken, zwakke punten verbeteren.  In de wedstrijd elkaar steunen door te helpen op de zwakke punten van je medespeler. IJzendijke werd overrompeld begin de 2e helft, of te wel zoek gespeeld. De doelpunten waren werkelijk schitterend. Om je vingers bij af te likken. Maar is meer dan alleen om je vingers bij af te likken bij de doelpunten. Zo zie ik bijvoorbeeld Ryan in de 78e minuut nog een sprintje trekken met een versnelling binnen de versnelling, dat er meerdere spelers inzetbaar zijn op meerdere posities. Jort een solo doen van 70 meter en vier man passeren, en dan de assistent trainer maar zeggen dat je een verdediger pur sang bent.  Een Mathijn die het snot voor zijn ogen loopt en kan verdedigen met gezicht naar eigen doel (moeilijkste van verdedigen is met je loop richting eigen doel) en dan de bal veroveren met een pass te geven richting de vleugel die aankomt. Thomas H degelijk en betrouwbaar zijn taak uitvoert. Een Pieter die steeds beter zijn draai vindt op zijn positie en invult, het lezen van de wedstrijd situatie. Kasper en Emre, een goed duo op het middenveld, technisch vaardig en elkaar steeds beter vinden en de afstemming vinden wie gaat wie blijft. Thomas P, verrassend voor mij op het middenveld, hard werkend en geeft veel goede passes tussen de linie van de tegenstander. Blijkt ook wel uit het assist statistiekje. Raf en Jeroen steeds betere loop acties en af van de geforceerde drang om te scoren een ander de ruimte geven doordat je ruimte maakt door je loopactie dat juist die opkomende middenvelder kan scoren.  En natuurlijk de goed vlaggende Rens, eerlijk en goed meekijkend. Ook dit geeft plezier.

Al met al zit de 1e periode erop, vijf weken zijn we onderweg, volgens het boekje van het periodiseringsmodel zouden wij nu week 6 moeten volgen, welnu, in week 1, 2, 3, 4 en 5 hebben wij ook week 6 gedaan. De 7e week is de super compensatie week. Dat wil zeggen vasthouden aan de eerste zes weken en het lichaam bij te laten tanken. De intensiteit van de training blijft. Ik begin (af)getrainde gezichten te zien. Het gevaar zit nu overtraining. Deze week bestaat uit vasthouden van dit conditie niveau. Na volgende week doen wij er weer een schepje bovenop.

Nu iets anders, wat eten wij? De KNVB geeft hier uitleg over, zie link: https://www.knvb.nl/assist/assist-trainers/jeugdplan-nederland/jeugdplan-nederland-meiden/voedingsstoffen Let op, dit is geen wet van meden en persen. Het is een richtlijn. Voel je, je goed bij huidig eetpatroon dan is dat zo. Ik wil je alleen de tip meegeven let op wat je eet en wanneer je eet (en drinkt)

Zin in de competitie! Wij zijn er klaar voor, mannen!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!